Voelen – Buitenwereld

Gevoelens, emoties, welke dan ook, we hebben ze allemaal. En toch blijkt het lastig deze uit te spreken, ze te herkennen en erkennen, te doorvoelen. Hetgeen op de lange termijn kan leiden tot fysieke en/of mentale klachten.

Onuitgesproken, niet doorleefde gevoelens zetten zich vast in het lichaam. De plek waar, zal voor een ieder verschillend zijn. Op deze plek kan de energie niet meer vrij stromen en wordt er een blokkade gevormd in het lichaam. Natuurlijk kan je dit ‘op wilskracht’, heel lang negeren en er omheen bewegen als het ware. Of, altijd bezigheden zoeken voor jezelf, voornamelijk in de buitenwereld, om er maar niet naartoe te hoeven gaan. Echter, het wil er toch een keer uit, doorvoelt en doorleefd worden, op welke manier dan ook.

We zijn in onze huidige maatschappij zo enorm gericht op de buitenwereld, hetgeen ons ook grotendeels is aangeleerd, dat we het contact met onszelf nagenoeg kwijt zijn. Hoe mooi is het, jouw eigen binnenwereld weer te mogen ontdekken. Om juist vanuit je binnenwereld misschien nog wel beter in contact te staan met de buitenwereld.

Daar kan yoga, meditatie, ademhalen, je mee helpen, als je het toestaat. Niets gaat vanzelf. Door middel van deze manier van bewegen, het opzoeken van de traagheid in je bewegingen, zitten in stilte, kan je naar het voelen gaan. In snelheid is het nagenoeg niet mogelijk om echt te voelen.

Je leert je lichaam kennen, je hoeft het niet te veranderen, dat is het doel ook niet, maar het leren kennen en herkennen. Voelen is leven.

Alle gevoelens, emoties, lichamelijke ongemakken horen erbij, alles mag er zijn. Het een gaat niet zonder het ander. Het lijkt wel alsof we tegenwoordig alleen nog maar de ‘happy moments’, mogen laten zien. Echter, niemand heeft altijd alleen maar ‘happy moments’. De andere kant is er, dat is het leven. En wie bepaalt ook wat wel en niet kan of mag? Laat alles door je heen gaan, zonder dat je er in hoeft te blijven hangen.

De momenten dat je verdrietig, boos, angstig, nerveus door een gebeurtenis bent, teleurgesteld door iets of iemand. Sta er bij stil, huil, schreeuw of wat ook maar nodig is en kijk of je het weer kan laten gaan.

Wie weet kan je het daarna ombuigen naar gevoelens en of emoties die je over het algemeen een lichter gevoel geven. Dankbaarheid, blijdschap, acceptatie, vertrouwen, innerlijke rust, puur bewustzijn, liefde. Om er maar een paar te noemen.

Wie weet wat je allemaal ontdekt/herontdekt in jezelf.

Geniet van de reis.