Johanna

Wie ik ben en wat mij beweegt

Ik ben Johanna Kanis en ik woon samen met mijn man en twee lieve Britjes in Kampen. Ik kwam met yoga in aanraking nadat ik in 2011 volledig over mijn grenzen was gegaan. Al vanaf de eerste les voelde dat zo goed.
Tot die tijd was ik me eigenlijk helemaal niet bewust van mijn lichaam. Ik had een pittige functie bij een bekend Kamper bedrijf en wat ik daar deed kon ik heel goed, maar… het paste niet bij me. Ik zat veel te veel in mijn hoofd, en daar kwam mijn lichaam tegen in opstand. Ik ging hyperventileren en had paniekaanvallen en alles deed pijn.


Tijdens die allereerste yogales merkte ik dat ik mijn fysieke klachten kon verzachten door mijn adem beter in te zetten. Dat maakte me nieuwsgierig. Heel nieuwsgierig! Ik wist meteen dat ik nooit genoeg zou hebben aan een uurtje per week en gaf me daarom op voor een opleiding. In het begin was dat met de intentie om me er zelf meer in te verdiepen, maar al in de derde les wist ik absoluut dat ik dit met anderen wilde delen, dat ik dit wilde doorgeven. Ik rondde de driejarige opleiding in Emmeloord af, die vulde ik aan met bijscholingen in Critical Alignment Yoga in Amsterdam (een vorm van yoga waarbij je gebruikmaakt van tools om ontspanning en mobiliteit in het lichaam te brengen, die je vervolgens gaat versterken). Verder heb ik uitgebreide cursussen Yoga Nidra en ‘Yoga en adem’ gevolgd. Mijn lessen zijn inmiddels een mix geworden van alles wat ik heb mogen volgen. De basis ervan wordt gevormd door Critical Alignment Yoga, en er is altijd aandacht voor de adem. 


Inmiddels geef ik acht jaar les. Dat heb ik altijd beschouwd als iets wat ik samen doe met de groep. Ik zie mezelf niet zozeer als docent, misschien als aansturende deelnemer. De energie die er heerst als we samen yoga doen, de lol die we als groep vaak hebben, de ruimte die er is voor (andere) emoties, dit alles maakt me altijd blij. Yoga heeft ons zoveel te geven dat ik vind dat het onderdeel zou moeten zijn van leersystemen: dat rust, stilte, aandacht voor je lijf en zachtheid voor elkaar zouden moeten worden opgenomen in lesprogramma’s. 


En toch hebben al die prachtige gedachten, ideeën en oefenmomenten niet kunnen voorkomen dat mijn lijf halverwege 2022 opnieuw aangaf dat ik grenzen had overschreden. Ik moest daardoor mijn yogalessen drie maanden lang volledig stilleggen, en mezelf de tijd gunnen om naar de rust en stilte in mezelf te gaan. Door boeken van Charlotte Labee, Richard De Leth en Michael Pilarczky en tijd die ik in de natuur heb doorgebracht, wist ik langzamerhand weer op te krabbelen en heb ik mijn vertrouwen weer teruggekregen. In deze tijd heb ik vooral geleerd dat oude patronen, die we allemaal ooit hebben opgebouwd, ons nogal eens in de weg kunnen zitten. Mijns inziens blijft dit ook een les voor het leven, an ongoing process.


Ik ben intens dankbaar dat ik mijn yogalessen weer mag geven, maar besef vooral ook dat de oude patronen een valkuil blijven. Dus naast het doorgeven van al het moois zal ik ook zelf de tijd blijven nemen om naar de rust en stilte in mezelf te gaan.  


Ben je door mijn verhaal geboeid of geïnspireerd geraakt, weet dan dat je altijd welkom bent voor een proefles. Dan kun je zelf ervaren wat yoga voor jou kan betekenen. 

Warme groet van mij,

Johanna