Critical Alignment Yoga

Stress zet zich vaak vast in het lichaam, veelal als spierspanning. Bij CAY gebruiken we tools/hulpmiddelen om de spanningsgebieden in het lichaam te ontmoeten, op te zoeken. Om deze spanning te verminderen gebruiken we naast de tools, de ademhaling en de zwaartekracht met als doel deze spanning te doorbreken. Hierdoor komt er weer mobiliteit en ruimte in het lichaam. Vandaaruit gaan we naar beweging, kracht/coördinatie. Je wordt je steeds meer bewust van de verbindingen in je lichaam, het uitlijnen, kortom, je alignment.

CAY is een praktische en heldere vorm van yoga waarbij je inzicht krijgt/ervaart in je lichaam en je ademhaling.

De lessen worden altijd afgesloten met een diepe ontspanningsoefening.

“We ontspannen de bewegingsspieren en zetten de houdingsspieren aan het werk.”
-Gert van Leeuwen (grondlegger van de CAY methode)

  Bewegingsspieren versus houdingsspieren

De houdingsspieren liggen diep in het lichaam, voornamelijk rond de wervelkolom en je gewrichten. Samen met onze innertube, of innercore, vormen zij onze stabiele basis. De innertube wordt gevormd door de volgende houdingsspieren: het middenrif, de bekkenbodemspieren, de dwarse buikspier en de spieren rondom het onderste deel van de wervelkolom, de multifidi spieren.

Houdingsspieren kunnen, zonder nadelige gevolgen, gedurende een langere tijd worden geactiveerd en laten het lichaam daardoor niet verstijven. Het zijn de kleinste, maar ook de sterkste spieren van de rug, langs de gehele wervelkolom. Ze bewerkstelligen de beweeglijkheid van de wervelkolom en de gewrichten van de schouders, het bekken en de ledematen.

Bewegingsspieren daarentegen bevinden zich aan de oppervlakte van het lichaam en zitten in de armen, biceps en triceps, de benen, bilspieren, dijbeenspieren, kuitspieren en uiteraard de monnikskapspieren. Deze spieren zijn er om gedurende een kortere tijd te kunnen worden aangespannen en dan weer moeten ontspannen. De bewegingsspieren zijn gevoelig voor stress en spanning. Als ze de spanning niet meer kunnen loslaten, wordt stress chronisch.

Als we de bewegingsspieren teveel en te lang aanspannen, worden de houdingsspieren grotendeels inactief, waardoor je gewrichten ook minder beweeglijk worden en je lichaam uit evenwicht wordt getrokken.

 Mild Alignment Yoga

Ouder worden of een beperking hebben hoeft niet te betekenen dat we de positieve verbinding met ons lichaam gaan verliezen. We kunnen nog steeds energie en zelfvertrouwen uitstralen en vooral ook zelf voelen. In deze yogales gebruiken we de principes van CAY. Het verschil zit hem er met name in dat we in de les niet naar de zogeheten grote houdingen gaan. We zoeken de spanningsgebieden op, naar ieders behoefte en ontwikkelen weer mobiliteit en verbinding door naar de kleinere bewegingen te gaan.


Flow – Yin Yoga

Deze lessen zijn het best te omschrijven als een mix tussen actieve Hatha-yoga en ontspannen – maar zeker niet minder intensieve – Yin-yoga.

Yin- Yoga is een langzame vorm van yoga voor rustige houdingen, en de asana’s worden voor langere tijd vastgehouden; drie tot vijf minuten. Op deze manier wordt het bindweefsel langzaam gerekt en gehydrateerd en blijven de gewrichten soepel. Zo wordt er ruimte gecreëerd in het bindweefsel en de gewrichten. Bindweefsel ondersteunt, verbindt, en beschermt onze organen en geeft ons lichaam structuur.

Daarnaast krijgen meditatie, yogahoudingen met hulpmiddelen (bijv. blok en/of strip) en uiteraard ook een heerlijke eindontspanning zeker de ruimte in de lessen.


Hatha Balans Yoga

De basis van deze les is Hatha Yoga. Naast houdingen (Asanas) besteed ik ook aandacht aan ademhaling (Pranayama) en ontspanning (Savasana). 

We beginnen de les met Pranayama, ademhalingsoefeningen. Hiermee breng je je geest tot rust en de lichaam in balans. Het vergroot de longcapaciteit, zorgt dat afvalstoffen worden afgevoerd en versterkt je immuunsysteem. 

Daarna doen we de asanas. Asanas zijn yogahoudingen die tussen de 10 seconden en 1 minuut worden aangehouden. Ondertussen leer je je aandacht naar je ademhaling te brengen, waardoor je meer kunt ontspannen en de houding langer kunt aanhouden. Asanas helpen om je lichaam soepel te maken/houden, zorgen voor goede bloedsomloop en sterkere spieren. 

We sluiten de les af met een eindontspanning waarbij we bewust ieder deel van het lichaam ontspannen en het lichaam de tijd geven om de bewegingen te integreren. 

×